Voertuigkleur en afschrijving met elkaar in verband brengen – Remarketing


Over het algemeen is geel de kleur van het voertuig die zijn waarde het beste behoudt, met 70% minder waardevermindering dan het gemiddelde voertuig, volgens de analyse van iSeeCars.com.

Foto: Envato-elementen


Volgens een recent onderzoek kan de kleur van een auto de inruilwaarde helpen of schaden analyse door iSeeCars.com. In feite verliest een voertuig met de hoogste afschrijvende kleur bijna vier keer de waarde in vergelijking met de laagste afschrijvende kleur van het voertuig.

Na het vergelijken van de prijzen van meer dan 650.000 recent verkochte gebruikte auto’s van drie jaar oud, bepaalde iSeeCars het gemiddelde afschrijvingspercentage van voertuigen op drie jaar per autokleur.

“De kleur van een voertuig is een van de belangrijkste overwegingen nadat kopers een merk en model hebben gekozen”, zegt Karl Brauer, uitvoerend analist bij iSeeCars. “Omdat afschrijving de grootste kostenpost is voor het bezit van een voertuig, moeten consumenten hun kleurkeuze zorgvuldig overwegen, vooral als ze van plan zijn hun voertuig te verkopen.”


 - Bron: iSeeCars.com

Bron: iSeeCars.com


Over het algemeen is geel de kleur van het voertuig die zijn waarde het beste behoudt, volgens de analyse 70% minder afgeschreven dan het gemiddelde voertuig.

“Geel is een van de minst populaire autokleuren met het laagste voertuigaandeel en is gewoonlijk een kleur voor sportwagens en andere voertuigen met een klein volume die hun waarde relatief goed behouden”, aldus Brauer. “Omdat gele voertuigen zo nieuw zijn op de tweedehandsmarkt, zijn mensen bereid er een premie voor te betalen.”

Oranje staat op de tweede plaats als de kleur die zijn waarde het beste behoudt.

“Net als geel omvat oranje een klein algemeen aandeel voertuigen en wordt het het vaakst aangetroffen in sport- en muscle-cars met een klein volume”, aldus Brauer. “Oranje is zo’n nieuwe kleur dat het vaak de keuze is voor populaire speciale voertuigen, zoals de 30e editie van de Mazda MX-5 Miata en de 2023 Toyota GR86 Special Edition, die doorgaans in beperkte oplage worden geproduceerd.”

De verfkleuren met de hoogste waardevermindering (goud en bruin) hebben ook een laag marktaandeel, maar ze depreciëren veel slechter dan gemiddeld. “Zeldzaamheid alleen is niet gelijk aan waarde”, zei Brauer. “Als een kleur niet resoneert met genoeg kopers van tweedehands auto’s, zal dit de inruilwaarde schaden, ook al is het ongebruikelijk.”

Wit, zwart, grijs en zilver zijn de meest populaire autokleuren en worden afgeschreven met een snelheid die dicht bij het gemiddelde ligt.

“Veel consumenten kiezen deze grijstinten niet omdat ze ze mooi vinden, maar omdat ze aannemen dat iedereen dat doet”, zegt Brauer. “Omdat dit de meest voorkomende kleuren zijn, zijn ze niet schaars, en het kiezen van deze kleuren zal de verkoopwaarde niet veel helpen of schaden.”

Beige, een relatief ongebruikelijke autokleur, deprecieert ook met een snelheid die dicht bij het gemiddelde ligt, terwijl vier juweeltinten (paars, rood, groen en blauw) hun waarde beter dan gemiddeld behouden.

“Hoewel de term ‘beige’ synoniem is geworden met saai, omvat het een spectrum van tinten van gebroken wit tot lichtbruin en valt het op op een parkeerplaats terwijl het nog steeds een neutrale kleur is”, aldus Brauer. “Rood, groen en blauw doen het iets beter dan gemiddeld, omdat ze iets nieuwer zijn dan grijstinten en bestuurders in staat stellen op te vallen zonder een flitsende, obscure kleur te hoeven kiezen.”

Kleuren per voertuigtype

Bij het onderzoeken van het SUV-segment ontdekte iSeeCars dat de kleur die zijn waarde het beste behoudt, geel is, terwijl beige het meest in waarde daalt. Net als de algemene lijst met kleuren voor alle voertuigtypen, zijn flitsende, ongebruikelijke kleuren de kleuren met de laagste waardevermindering voor SUV’s, waarbij gele SUV’s na drie jaar in waarde stijgen en oranje en groen de laagste waardevermindering hebben.

Voor pick-ups behoudt beige de beste waarde, terwijl bruin het meest waardeert. Alle kleuren van pick-uptrucks worden minder afgeschreven dan het gemiddelde voertuig gezien de populariteit van vrachtwagens, en beige is de kleur met de laagste waardevermindering. De volgende laagst afschrijvende kleur voor pick-ups is oranje.

Paars behoudt zijn waarde het beste in het sedan-segment, terwijl zwart de hoogste waardevermindering heeft. Na paars is rood de kleur met de laagste waarde voor sedans. “Dit bewijst opnieuw dat er zelfs in een relatief conservatief autosegment genoeg vraag is naar fellere kleuren om paars en rood een voordeel te geven in de verkoopwaarde”, aldus Brauer.

Voor convertibles behouden felle kleuren de meeste waarde, terwijl neutrale kleuren het meest afschrijven. Geel is de kleur met de laagste waarde voor convertibles, een categorie die relatief goed zijn waarde behoudt vanwege de lage productievolumes. “Binnen deze categorie is geel de beste kleur voor waardebehoud, waarschijnlijk omdat het gebruikelijk is voor Porsche-modellen en de Chevrolet Corvette, die allemaal hun waarde goed behouden”, aldus Brauer.

Omgekeerd hebben de gebruikelijke grijswaardenkleuren de hoogste waardevermindering binnen het converteerbare segment. “Mensen die sportwagens kopen, willen opvallen, waardoor gewonere kleuren minder aantrekkelijk worden”, zegt Brauer.

Als segment behouden coupés in alle kleuren hun waarde beter dan de gemiddelde auto. “Coupes worden meestal gekocht in plaats van geleasd omdat ze autoliefhebbers aantrekken die ze willen houden”, zegt Brauer. “Als gevolg hiervan is het aanbod laag en de vraag groot naar gebruikte versies, waarbij alle kleuren minder in waarde dalen dan het gemiddelde voertuig.”

Oranje, een veel voorkomende kleur voor sportwagens en muscle cars, is de kleur met de laagste waarde voor coupés. “Klassieke Amerikaanse sportwagens die hun waarde goed behouden, waaronder de Chevrolet Camaro, Ford Mustang en Chevrolet Corvette, vormen het grootste deel van het totale aandeel oranje coupés”, aldus Brauer.

In de categorie minibusjes is blauw de kleur met de laagste waardevermindering, terwijl bruin de meeste waardevermindering heeft. Over het algemeen schrijven minibusjes meer af dan het gemiddelde voertuig. Groen is de kleur met de laagste waarde voor het segment. “Minivans zijn een verstandige voertuigkeuze, dus het kopen van een minder gebruikelijke kleur kan het een opwindender aankoop maken”, zei Brauer.

creditSource link

Automotiveart.nl
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart